fbpx
bucurie gol Academica Clinceni

Academia, peste Universitate

Craiova era trupa care-i ”curentase” pe CFR și FCSB în timpul dintre flux și reflux. Clincenii n-o văzuseră la față pe ”Nike”, zeița Victoriei, prin partea asta de campionat. Cu Sfântul Ilie pe bancă, gazdele au produs, însă, minunea, chiar de Paște. O victorie dulce precum o bucată mare de pască, bine însiropată.

Degeaba i-am spus confratelui Bogdan că n-am mai privit un meci de fotbal cu două echipe românești pe iarbă, cap-coadă, din 2006 (nu știu dacă asta e ceva cu care să te lauzi au ba), degeaba i-am zis că drobul are nevoie de tihnă, că panetonele nu poate fi agitat în sfânta zi de Paște… Degeaba! ”Cătălinușe, tu ne vei aduce prima victorie în partea asta de campionat!”, am auzit. Sincer, poți refuza așa ceva?

M-am pus pe tv, cu dinaintea plină cu câteva feliuțe de cozonăcuț și cu patru ”cioburi” de apă cu întuneric. Niște băieți care-i ”curentaseră” pe CFR și pe FCSB la distanță de câteva zile, versus alții cu tolba goală la victorii. Pac, prima supriză, Ilie Poenaru! Și pentru mine, pentru că s-a refăcut după covidel, și pentru ”academicieni”, care nu știau că revine chiar contra Craiovei. Pac, echipele! Rusescu, Adi Popa, Nistor, Marius Constantin, prin tribune, Gardoș. Zic: ”Tată, îi aveam pe surprizele lipite pe frigider acum 10-15 ani, căpriorii ăștia încă mai joacă ori e un meci în reluare, de când era curcubeul alb-negru?”

Se dă drumul la obosirea pelotei. Ivan, prin minutul 5, are un pui de ocazie. ”Cea mai slabă defensivă din campionat”, aud comentatorul. Lucrul acesta mă doare. ”Motoreta” mișcă precum în zilele bune. Uite-l pe Raul, cel trecut pe la Sevilla. Chunchukov o bagă-n plasă, dar e offside. Cicâldău se zbate de două ori, Nistror trage într-o Ureche. Gândul îmi zboară. ”Ăsta nu e puiul de a jucat la izvorul ăla de apă plată franțuz, cel care, la 0-6 cu Keșeru, zicea că în afară de astea șase boabe, bucureștenii n-au mai avut ocazii?” Necredinciosule, hulești? Sunt sfintele sărbători! Hop, Rusescu, un-doi, scoate un corner.

Prima treabă e gătată. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Clincenii nu stau rău, cu o țâră de tupeu în plus… Meciu-i curat, un singur cartonaș galben.

”Motoreta” și-un picior cu 400 de meciuri în Liga I

La reluare, Craiova e mai rea. Dar Academica nu stă rău. Patriche (copilul crescut sub aripa lui Dacian Varga) dă siguranță, Cordea ară frumos pe partea lui. Și apare un ”Expandabil” precum vinul, vechi dar bun: Adi Popa. Una dintre regulile de bază ale fotbalului: ”În gura porții, o dai tare, sare ea undeva!”. Mare adevăr! Marius Constantin, aflat la meciul 400, un fotbalist care debuta în prima noastră ligă în… 2003, un om cu partide în Superliga chinezească, pune piciorul. Pigliacelli (la jocul cu numărul 100 pe plaiurile miorițene) e învins, Academica are 1-0.

Intră și Gardoș. Tipul e neschimbat de un deceniu. Calm, fin, dă siguranță. Timpul trece. ”Motoreta” zburdă iar, dar, în 79, nu-l găsește pe bulgar. Marinuș de pe banca oaspeților se agită (la final avea să recunoască faptul că e cel mai slab meci de când a venit), Nistor sare la gâtul arbitrului Iulian Călin. Ofosu trage în Ureche, portarul gazdelor mai dă ceva emoții la o minge prinsă în doi timpi, dar minunea e minune: Academica produce surpriza: prima victorie din play-off și un joc bun, civilizat. Doi, trei și: ”Soarele răsare dimineața…”

Leave a Reply